Klima

Metansensor i båsfjøs på Vestlandet

En av målsettingene til MetanHUB er å teste doseringsløsninger for ulike metanreduserende fôrvarer, og å dokumentere hvilke reduksjonseffekter som kan oppnås under norske forhold.

Ellen Hassel

MetanHUB/Spesialrådgiver Forskning og Fag, Tine

Harald Volden

Professor II, NMBU og leder iFMS, Fjøssystemer

Innovative løsninger i MetanHUB

I løsdriftsfjøs testes tildeling av metanreduserende fôrvarer via fôrmikser, og i kraftfôrautomat og melkerobot med doseringsenheter. I båsfjøs er kraftfôrautomat med mineraldispenser montert i en hengebane en aktuell løsning.

Tildeling av Bovaer® i båsfjøs

Tildeling av kraftfôr og mineralmiks med Bovaer®

Foto: Harald Volden

Hos melkeprodusent Ole Lorentzen i Skei i Jølster som deltar i MetanHUB, tildeles den metanreduserende fôrvaren Bovaer®. I fjøset er det automatisk tildeling av grovfôr, kraftfôr og mineraler. Utfôringen av grovfôr skjer seks ganger daglig med en TKS K2 CombiCutter som henger i en skinnebane. Kraftfôr og mineralblanding fôres også ut seks ganger daglig med en DeLaval kraftfôrvogn FW200. Mineralmiksen med selen og vitamin E er tilsatt Bovaer® som er en metanreduserende fôrvare som reduserer enterisk metanutslipp fra vomma.

Måling av reduksjonseffekten i fjøset

For å måle reduksjonseffekten ved tildeling Bovaer® ble det i november 2024 installert en metansensor i fjøset til Ole Lorentzen. Metansensoren som ble installert brukes i olje og gassindustrien og er utviklet av firmaet ABB. Sensoren kan måle lave konsentrasjoner av metan (0-500 ppm). Metansensoren måler ikke reduksjonseffekter på individnivå, men et gjennomsnitt for hele besetningen ved å måle metankonsentrasjonen i fjøslufta. Det gir ingen kvantitativ måling, men vil likevel gi svar på om den metanreduserende fôrvaren påvirker produksjonen av metan i vomma, og dermed utslipp av metan i fjøslufta. Samtidig måles daglig melkemengde, kraftfôrmengde og grovfôropptak på besetningsnivå, noe som vil gi grunnlag for kvantitative beregninger av metanproduksjonen.

Testen gjennomføres som et ombyttingsforsøk. Det innebærer at det gjennomføres perioder hvor det fôres med og uten Bovaer®.

Fjøsrommet som et «respirasjonskammer»

Luftinntak til metanmåleren.

I fjøset der metansensoren er installert er det styrt ventilasjon. Uteluft trekkes inn gjennom veggventiler og fjøslufta trekkes ut gjennom en ventilasjonsvifte i taket. På denne måten fungerer fjøsrommet som et «respirasjonskammer ». Innsuget til metanmåleren er installert i nærheten av uttrekksviften i fjøset, og på den måten måles effekten av tildelingen av Bovaer® på besetningsnivå.

20-25 prosent reduksjon

Metansensor og datalogger.

Foto: Harald Volden

Resultatene så langt viser en statistisk sikker forskjell i metankonsentrasjonen i fjøslufta med og uten tilskudd av Bovaer®. Foreløpige resultater viser 20-25 prosent reduksjon i metanutslippene i periodene med tildeling av Bovaer®. Høyere reduksjonseffekt skyldes trolig en hyppigere tildeling (seks ganger i døgnet) enn ved tidligere forsøk.

Videre sporing og dokumentasjonsarbeid

Illustrasjon av Harald Volden som viser ventilasjonen i fjøset.

I løpet av våren skal en slik metansensor også installeres i et ammekufjøs på Østlandet i regi av MetanHUB-prosjektet. Der er prinsippet det samme med måling på besetningsnivå, og det er den metanreduserende fôrvaren Silv- air som skal testes. Slike metansensorer har en vesentlig lavere kostnad enn individuelle målere slik som en GreenFeeder. Det åpner muligheten for å installere metanmålere i flere fjøs for å samle ytterlige data for å studere effekter under norske forhold. Dette er en viktig del av sporing og dokumentasjonsarbeidet til MetanHUB-prosjektet.




MetanHUB

er et 4-årig forskningsprosjekt for hele storfeog småfenæringen, ledet av Tine. Prosjektet skal bidra til å redusere utslippet av enterisk metan fra drøvtyggere, og er en viktig bidragsyter for å møte forpliktelsene landbruket har til Landbrukets Klimaplan.

For å kunne gjennomføre forsøket i Jølster retter MetanHUB en stor takk til melkeprodusent Ole Lorentzen, Tine-rådgiver Kristin Heggen og StatsforvalterenVestland Synnøve Kvaal.